Hummus
Hummus kan bruges både som pålæg og tilbehør
Selve ordet “hummus” betyder “kikært” på arabisk, og den klassiske opskrift har eksisteret i flere tusinde år. De ældste skriftlige opskrifter, der minder om hummus, er fundet i Egypten fra det 13. århundrede.

Tidsforbrug
Forberedelsen opdeles i 3 faser, fordi kikærterne skal opblødes i vand i 8 timer og koges, hvorefter selve tilberedningen finder sted.
Opblødning: 8 timer
Kogetid: 10 minutter
Tilberedning: 30 minutter
Køkkengrej til opskriften:
1 stor skål
1 gryde 3 liter
1 si / låg
1 hvidløgspresser
1 spiseske
1 teske
1 citronpresser
1 decilitermål
Skåle til opbevaring
Kom i gang - Sådan gør du
Kikærtene
Kom kikærterne i en skål med koldt vand som rigeligt dækker dem
Lad kikærterne stå i blød i ca. 8 timer (de vokser til dobbelt størrelse i det kolde vand)
Når kikærterne har trukket vandet i 8 timer, skal de koges.
Kom alle de udblødte kikærter i en gryde med vand og lad dem koge op til kogepunktet
Når gryden er i kog, hældes vandet fra.
Dette gentages 3 gange
Med det 4 hold vand koges kikærterne i 35 minutter
herefter hældes vandet fra og kikærterne afkøles
Hummus
Kom de kolde kikærter i en foodprocesser
Tilsæt olivenolie - saften fra citronen - tahin - spidskommen - chili - og de pressede hvidløg og halvdelen af vandet
Blend det hele godt sammen så det bliver en ensartet masse
Tilsæt resten af vandet.
Konsistensen skal være jævn og blød.
Tilsæt salt og peber efter din smag
Blend igen
Smag til og tilsæt evt mere chili, citron, chili eller spidskommen, så det passer til din smag
Nu er din hummus klar til brug. Du kan evt køle den af, før du sætter den på bordet.
Tips
Hvis din hummus er blevet for tynd eller for salt - kan du tilsætte lidt flere kikærter og smage til igen
Hvis din hummus er for tyk, kan du tilsætte mere vand eller citronsaft afhængig af din smag
Grunden til, at du skal koge kikærterne og hælde vandet fra, er for at undgå at få luft i maven når du spiser hummus. Kikærter indeholder oligosakkarider, som mennesker har svært ved at nedbryde. Dem smider vi ud med vandet.
Put de kogte kikærter i fryseren i en frysepose
Når kikærten er kogt, kan du komme resten i fryseren, så kan du tage de frosne kikærter op, når du skal lave den næste portion.De frosne kikærter giver din hummus en dejlig let karakter, når den er færdig. Det gør de nykogte kikærter ikke på samme måde.
Personligt synes jeg, at min hummus bliver bedst, når jeg laver dem af frosne kikærter, og så kan jeg samtidig koge dem, når jeg har tid - og altid lave hummus, når jeg har brug for det.